Risnudler og hvede nudler benyttes typisk til at lave stegte nudler.
200 g kål i strimler
2 gulerødder
2-3 fed hvidløg
1 rød chili
150 g grønne bønner, friske eller frosne
200 g risnudler
1 spsk rapsolie
2 spsk sesamolie
4 æg
Pad Thai sauce, 2 spsk 100 g
3 forårsløg
1 dl peanuts
1 lime, i skiver
Frisk koriander
1. Snit kål og gulerod i tynde strimler. Hak hvidløg og chili.
2. Hæld nudlerne i en stor skål og hæld kogende vand over dem for at blødgøre dem. Når nudlerne bliver klare hældes vandet fra. Skyl efter med koldt vand og lad derefter nudlerne dryppe af.
3. Varm rapsolie og sesamolie i en wokgryde. Tilsæt alle grøntsagerne og steg til de er færdige. Steg i en anden stegepande æggene og kom dem derefter over i wokgryden til grøntsagerne hvor de herefter blandes godt sammen. Tilsæt nudler og Pad Thai sovs og vend det hele forsigtigt sammen.
4. Server retten med saltede peanuts, lime i skiver, frisk koriander og chili i ringe.
Opskrift leveret af: DAVA
Risnudler og hvede nudler benyttes typisk til at lave stegte nudler.
Pad thai er en stegt nudelret, der stammer fra Thailand. Den laves typisk med risnudler, jordnødder, pad thai sauce, rejer og bønnespirer, men kan findes i mange udgaver.
Stegte nudler er en disciplin, der kan være lidt svær at mestre i første huk. Det kan hurtigt blive en klistret og klumpet affære. Det er der heldigvis råd for.
For at undgå at nudlerne klistre sammen kan du:
Uanset hvad du vælger er det allervigtigste efter kogning, at vandet hældes fra nudlerne og at de hurtig skylles med kold vand under hanen. Dette er for at fjerne overskydende stivelse fra nudlerne. Det kan derfor, være en fordel at hælde dem i et dørslag eller koge dem i en nudelsigte.
To gode tip til et vellykket resultat er:
Ved at benytte en wok og forvarme den samt at have alle ingredienser klar, gør det muligt, at få ingredienserne på panden i den helt rigtige rækkefølge og dermed den rette stegetid. På den måde kan overtilberedte og bløde grøntsager typisk forebygges eller helt undgås.
Steg det med længst tilberedningstid først. Eksempelvis hårde grøntsager først, dernæst bløde grøntsager og til sidst nudlerne. Nudlerne steges sidst, da de blot lige skal varmes op, så de forbliver sprøde. Som det allersidste hældes woksaucen over. Vend den rundt med nudlerne, så den lige bliver varmet igennem. Eller følg anvisningen på pakken, hvis du benytter en færdiglavet woksauce.
Stegte nudler er en ret, der stammer fra det asiatiske køkken, og er almindelig i hele Sydasien, Sydøstasien og ikke mindst Østasien. Dens udbredelse skyldes bl.a. at det er en utroligt alsidig ret, der kan tilpasses med forskellige ingredienser og smagsprofiler. Dette ved hjælp af forskellige woksaucer såsom pad thai sauce.
Stegte nudler er kendetegnet ved deres smag og sprøde tekstur, som opnås ved at stege nudlerne sammen med olie, grøntsager, kød eller tofu i en varm wok. Der bruges typisk risnudler eller tynde hvedenudler, da disse egner sig godt til at blive stegt. Stegte nudelretter serveres ofte som hovedret og er oplagte som aftensmåltid.
Pad Thai er en thailandsk nudelret, som typisk laves med risnudler, rejer, røræg, peanuts og bønnespirer. Ingredienserne steges i en wok, ligesom mange andre nudelretter, men her med en speciel Pad Thai sauce, der giver retten sin karakteristiske sød-syrlige smag. Pad Thai er kendt for sin gode balance mellem sødt, surt, salt og krydret, og den serveres ofte med lime og frisk koriander.
Pad Thai får blandt andet sin særlige smagsprofil fra pad thau saucen. Den kan typisk bestå af sukker, såsom palmesukker eller kokosukker, fiskesauce, hvidløg og tamarindpasta. Tamarindpastaen giver den sursøde smag, da det er et koncentrat fra tamarindfrugten, som har en helt særlig smagsprofil. Det gør, at tamarindpasten i det thailandske køkken bliver brugt i krydrede retter.
Vil du eksempelvis laves din egen pad thai sauce og har brug for et alternativ til tamarind paste, kan du bruge limesaft, æblecidereddike, rørsukker eller kokossukker samt revet limeskal. Prøv dig frem til du finder den rette balance surt og sødt.
Foruden Pad Thai saucen, får den stegte nudelret også sin signatur smag fra de tilhørende ingredienser såsom bønnespirer og peanuts.
Stegte nudler har sine rødder i Asien, hvor de har været en del af spisen i århundreder. Retten menes at stamme fra Kina, hvor den kan dateres helt tilbage til Han-dynastiet, som startede helt tilbage ved 200 år før vores tidsregning. Retten har siden hen spredt sig til mange andre lande i Asien, hvor hver region har tilføjet sine egne unikke ingredienser og smagsprofiler.
Pad Thai, som blot er en variant af stegte nudler, menes at være blevet populær i midten af det 20-århundrede i et forsøg på at fremme risnudler, som er basen for hele nudelretten. Siden da er Pad Thai blevet en af Thailands kendte retter på verdensplan.
Stegte nudler kan tilberedes med mange forskellige ingredienser og i et væld af variationer. Prøv eksempelvis:
Vegetarisk: Brug tofu eller tempeh som protein i retten. Tilføj grøntsager som broccoli, rød peber og sukkerærter.
Kylling: Steg kyllingestykker sammen med udvalgte grøntsager. Eller friter kyllingestykker først og vend dem i nudelretten til sidst.
Sødt og surt: Tilføj ananas og en sød-syrlig sauce for et twist.
Spicy: For en ekstra krydret og stærk version, tilføj chiliolie, chilipulver, friskskåret chili eller brug en stærk chilisauce. Afbalancer eventuelt med friske limebåde og krydderurter som basilikum og koriander.
Stegte nudler serveres ofte som en hovedret. For at løfte smagsoplevelsen og gøre det muligt at tilpasse den lidt ved bordet, kan du servere retten med frisk lime, hakkede peanuts og ekstra koriander og chili/hvidløgsolie. Anret det i små skåle ved spisebordet, så familien eller vennerne selv kan toppe deres nudelret med det, de lyster.