Japanske smagsgivere er gode at have i skabet, når der eksempelvis opstår en craving for ramen eller miso-suppe. Mange japanske smagsgivere er med til at give retterne en helt særlig umami, der er kendt som værende den femte smag i madlavningen foruden de klassiske: sure, salte, søde og bitre smagsnoter.
Dette er nogle af de vigtigste ingredienser og basisvarer, der er gode at have på lager, når du vil lave japansk-inspirerede retter. Det er en række basisingredienser, som ofte går igen i mange opskrifter. Derfor er der en perlerække af retter, du kan afprøve, når du har disse ingredienser til rådighed.
Soya og tamari bidrager med umami til maden. Begge dele er lavet af fermenterede bønner og bidrager med en salt smag og dybde. Tamari kan modsat soya være glutenfri. Tamari har en mere fyldig og mørk smag end almindelig soya.
Mirin er en sød risvin, der minder lidt om Sake. Den er lavet af fermenterede mochi ris, hvilket giver en helt særlig aroma og smag. Den må dog ikke forveksles med riseddike. Mirin bidrager med sødme til retterne og er faktisk også en af ingredienserne i teriyaki-sauce.
Riseddike er en mild eddike, der har en smule sødme i sig. Riseddikken er mildere end den almindelige, klare lagereddike. Den bidrager med en let syre til de japanske retter, hvor der stadig er plads til de andre særlige smage.
Miso er fermenteret bønnepasta, som typisk laves på soyabønner, men der fås også miso lavet på eksempelvis boghvede. Miso fås i forskellige varianter såsom lys og mørk. Hver misopasta har sine egne unikke og karakteristiske smagsegenskaber. Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, hvilken type miso der benyttes i opskrifterne.
Dashi er en bouillon, der danner grundlag for mange supper og saucer i det japanske køkken, især misosuppe. Dashi laves traditionelt af tørret bonito (fiskeflager) og kombu (tang). Det giver retterne en umami-smag, som er essentiel i japansk madlavning.
Tahin er en pasta, der er lavet af sesamfrø, og derfor kaldes det også sesampasta eller sesamsmør. Selvom det ofte forbindes med retter inspireret af Mellemøsten, så bruges det faktisk også i en del japansk-inspirerede retter.
Hvis du vil kaste dig ud i spændende retter, der er inspireret af det japanske køkken, så får du her nogle forslag til, hvad du kan kokkerere. Okonomiyaki er en form for kålpandekage, som kan toppes med bl.a. keywpie mayo og den populære tonkatsu sauce.
Ramen er en suppe, der kan varieres i det uendelige. Den består af en base bouillon tilsat tare, som er smagsgiveren. Det er taren, som gør hver ramenret til noget særligt. Tare kan være sesamolie eller hjemmelavet chiliolie på asiatiske chilier blandet med hvidløg.
Dumplings er små, lækre dejpakker fyldt med forskellige ingredienser som kød, grøntsager eller fisk. De findes i flere varianter, men fælles for dem er deres bløde dej og smagfulde fyld. Dumplings kan tilberedes på flere måder – de kan dampes, koges eller steges – hvilket giver forskellige teksturer og smagsoplevelser.
Gyoza er små klumper dej med fyld, der serveres stegte med forskelligt fyld fra rejer til kød og grøntsager. Gyoza er typisk fyldt med hakket svinekød, kål, hvidløg og ingefær, og de steges på panden, så de får en sprød bund, hvorefter de dampes færdige. Denne metode giver gyoza deres karakteristiske sprøde yderside og bløde indre.